keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Liimat & teipit

Kiinnitysratkaisuja on tullut tässä skräppäysharrastuksen edetessä hankittua jos jonkinlaisia. Jotkut ovat todellisia luottotarvikkeita ja osa ihan virheostoksia. Ihmeen pienestä on kiinni, mikä miellyttää.
Lemppareitani ovat Glue dotsit (pussissa), joita tilasin scrapbook.comista. Sitten ostin askartelukaupasta jättipakkauksen Glue dotseja, jotka olivatkin erilaisia ja nyt joudun käyttämään niitä hamaan tulevaisuuteen. Lemppareissani toinen suojakalvo on läpinäkyvä, joten liimatäplän koon ja sijainnin näkee sisälle kurkkaamatta, ja täplän voi vaikka puolittaa, jos tarvitsee vain pienen palasen. Jättipakkauksen täpliä ei näe, koska molemmat suojakalvot ovat valkoisia. Ja täplien koko vaihtelee tosi paljon, mikä myös ärsyttää minua, varsinkin jos tarvitsisi pienen liimatäplän ja kohdalle sattuukin aivan valtava. Molemmissa pakkauksissa on sama Glue Dots -logo, mutta hyvät liimatäplät ovat amerikkalaisia, ei-niin-hyvät Isosta-Britanniasta. Tämä täytyy muistaa, kun pakkauksen 2000 liimatäplää käytettyäni olen joskus hankkimassa lisää...

Olen ostanut myös rullalla olevia liimatäpliä, mutta niissä on mielestäni suunnitteluvirhe - liimatäplä pysyy kiinni rullassa eikä irti olevassa suojanauhassa, joten se pitää tähdätä paikoilleen suoraan rullasta. Miksi? Ehkä en tajua jotain?

Sen sijaan rullasta repäistävä teippi toimii loistavasti. Teippinauhaa voi repäistä juuri sopivan määrän, saksia ei tarvitse.

Sitten on nuo teknisemmät laitteet. Scotch (sininen) istuu käteen parhaiten. Mutta jos näitä käyttäisi paljon, tulisi maailmaan paljon muoviroskaa. Stick it! (punainen) näyttää siltä, että sisuksen voi vaihtaa teipin loputtua, jos onnistuu hankkimaan vaihtarin. Käytän näitä aika harvoin ja tuskin hankin lisää.

Minialbumeita kootessani käytän usein liimapuikkoa. Haluan kiinnittää paperin sivuihin ihan joka paikasta. Irtosivuja tehdessä riittää vähempikin kiinnitys. Silloin kiinnitän paperit kartonkiin ja toisiinsa kaksipuoleisella teipillä.

Kyllästyin arvailemaan, missä on happoa ja missä ei, ja ostin American Craftsin pH:ta testaavan kynän. Olen tutkinut sillä kaikkia omistamiani liimoja ja teippejä. Tesan kaksipuoleinen teippi, Scotchin tavallinen teippi, Tiimarin "eurolla 10 kpl" -teippi (lapsia varten, kun teippiä tarvitsee *tosi paljon* ;-), Bilteman kaksipuoleinen teippi, Kiillon liimapuikko, Actual-liimapuikko (konttorikoneliikkeestä) - kaikki hapottomia! Joko kynässä on jotain vikaa tai sitten teippien ja liimojen hapoista ei oikeastaan tarvitse kantaa huolta!

Scotchin Strong & Precise -liima ja UHUn yleisliima olivat ainoat, joista tulos ei ollut yksiselitteinen hapoton. Kynän ohjeen mukaan sininen on hyvä, keltainen tai väritön on huono, ja noista liimoista tulos oli vihertävä. Mutta enpä olisi tuollaisia märkiä liimoja käyttänyt skräppäilyssä muutenkaan, joten ei mikään suuri menetys :-)

Kun saan turhat hankinnat kulutettua pois, liimalaatikkooni jää skräppäilyä varten liimatäpliä, 2-puoleista teippiä (leveää ja kapeaa) ja liimapuikkoja.

Tämän purkauksen jälkeen olisi tosi kiva kuulla mielipiteitä - mitkä ovat lempiteippisi tai -liimasi? Jos sinulla on jokin hyvä kiinnitysvinkki, kerro!

(Omulin Skräppäyksen ABC -sivulla olikin mukavasti Omulin lempparikiinnitystavat ja muutkin lempparit, mielenkiintoinen yhteenveto kaikkiaan!)

maanantai 23. helmikuuta 2009

Oma listani: Mukit

Ihania mukeja kaikilla osallistujilla, paitsi minulla. Melkein teki mieli käydä hankkimassa joku kiva muki, mutta en sitten kuitenkaan halunnut huijata. Juon teeni ja kahvini aina näistä vihreistä Teema-mukeista, koska tavoitteeni on käyttää ne loppuun. Voi olla pitkä projekti...

Paperi American Crafts, kartonki Bazzill, paperinauhat Doodlebug. Tummensin mustalla ja vihreällä musteella kuvasta noita kohtia, joihin sitten kirjoitin valkoisella. Otsikko ja numerot leimattu - kiitos noista leimasimista Emmo, ne on tosi monikäyttöiset! 

Tykkään tästä leiskasta itse asiassa kovasti. Sivu on vain 4 x 8 tuumaa, joten siihen sai tuollaisen "ison" kuvan ihan tavallisen kokoisesta valokuvasta.

lauantai 21. helmikuuta 2009

Kreativ & yksi hauska puhelu

Oi olin melkein unohtanut, että sain Ninarskulta Kreativ Blogger -tunnustuksen. Kiitos kaunis!

Taidan olla tämän kanssa sen verran pahasti myöhässä, että en ryhdy jatkamaan. 

Mutta kerronpa yhdestä mukavasta puhelusta, jonka sain viime sunnuntaina. En tunnistanut numeroa, enkä tunnistanut soittajaakaan. Hän oli Sirkka, joka oli nähnyt kuvani ja nimeni paikallislehdessä Intohimona skräppäys -tapahtuman jälkeen ja selvittänyt numeroni ilmeisesti numeropalvelusta. Hän kertoi skräpänneensä 70-luvulta asti, tosin tämä termi tuli hänelle tutuksi vasta kyseisestä artikkelista. Hän on tallettanut leikekirjoihin perheensä ja sukunsa historiaa ja tapahtumia, ja kirjoja on kertynyt vino pino. Hänen lapsensa ja lastensa lapset arvostavat kirjoja ja tutkivat niitä mielellään. Nyt Sirkka on yli 80-vuotias ja hän skräppäilee edelleen. Hän kyseli myös, onko tälle harrastukselle jotain kerhoa. Varmaan pitäisi olla :-)

Voitte arvata että tulin hyvälle tuulelle! Toivon että itsekin olen kahdeksankymppisenä yhtä aloitteellinen, energinen ja toimelias!

keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Oma listani: Kirjailijoita

Tein samalla vauhdilla vielä toisen kirjasivun Listamaniaan: Kirjailijoita joiden seuraavaa teosta odotan (koska olen lukenut edelliset).  Kirjailijat ovat Päivi Alasalmi, Jeffrey Eugenides, Hanna Marjut  Marttila, Sofi Oksanen ja Zadie Smith. Kansikuvat ovat lempparini kultakin näistä kirjailijoista. En numeroinut tätä listaa, mutta tein listanomaisen elementin, jossa käytin sukunimien ensimmäisiä kirjaimia.

Pohjassa käytin ensimmäistä kertaa kuplamuovia leimasimena.  Hauska kokeilu! Ja roskis näytti tosi hienolta, kun päällimmäisenä oli karkkivärisiä kuplamuoveja... 

Reunustin kirjojen kansien kuvat ja koko kartongin kapealla mustalla siksakilla. Yritin tehdä sellaista rentoa jälkeä enkä suoria linjoja, mutta tunsin itseni vain huolimattomaksi. Ehkä pitää hyväksyä että olen suorien linjojen ihminen. Ei voi mitään ;-)

tiistai 17. helmikuuta 2009

Oma listani: Elämäkerrat

Sainpas valmiiksi ensimmäisen Listamania-sivuni, aiheena kirjat. Ihmeen kauan kesti, ottaen huomioon että olin itse keksinyt aiheen ;-)

Lukeminen on minulle rakas harrastus. Luen kausittain, välillä paljon ja välillä en juuri mitään moneen viikkoon. Lempikirjat-sivun päätin tehdä elämäkerroista. Kuvasin tosin jo romaanejakin, joten voi olla että teen vielä toisenkin kirjasivun.

Pohjana Bazzillin kartonki (4 x 8 tuumaa), jota värittelin pinkillä ja valkoisella musteella. Kirjat kuvasin oranssin kartongin päällä, joten niiden taustalle tuli valmiiksi pohjaväri. Valokuvan reunat on revitty ja taustaakin vielä hiottu hiekkapaperilla. Tekstit kirjoitin valkoisille paperisuikaleille, jotka ompelin pohjaan kiinni. Näyttää yksinkertaiselta, mutta kyllä siinä vaan saa aikaa kulumaan. Kirjaimet ja numerot Collage Press.

Oikean reunan kukat ovat alkuperältään jotain ihan muuta kuin askartelutarvikkeita, tunnistaako joku?

---
Edit: listaanpa kirjat vielä tähän. Kansien kuvista tuli niin pieniä, ettei tekstejä näe lukea kunnolla. 
  1. Asha Miró: Gangesin tytär
  2. Lance Armstrong: It's not about the bike
  3. Umayya Abu-Hanna: Nurinkurin
  4. Boris Becker: The Player
  5. Chris Heath: Feel. Robbie Williams

maanantai 16. helmikuuta 2009

Listamania! 2: Lempimukini

Listamanian ensimmäinen aihe oli perinteisistä perinteisin kirjalista, mutta toinen aihe onkin vähän harvinaisempi listattava. Sen keksi  Sandy. 

Tee lista lempimukeista (jotka löytyvät kotoa tai lähipiiristä jonkun muun kotoa). Voit laittaa vaikka kodin kaikki mukit järjestykseen, tai listata niistä esimerkiksi kolme tämän hetken suosikkia.

Kiitos kivasta aiheesta!

(Kunhan ehdin, teen suoran linkin Listamania-postauksiin tuohon oikeaan palstaan, niin osallistuessaan ei tarvitse kahlata muiden postausten seassa. Mutta nyt vielä toistaiseksi joutuu kahlaamaan.)

---

sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Matkalla mummulaan 3

Oho! Tästä kolmannesta talvipatikkasivusta tuli kyllä ihan erilainen kuin olin ajatellut. Inspiroidu heitti haasteeksi numerohulluttelun, teksti muutti muotoaan ja sitä myöten koko leiska. Hauskaa, kun sivu kertoo itse mitä sille pitäisi tehdä :-)
Tämän tyyppisiä sivuja olen nähnyt usein, mutta en ole ennen tullut itse tehneeksi. Paperi- ja kartonkisuikaleita ja paperinauhaa kuten edellisissä leiskoissa, kirjaimet ja numerot AC ja pallonauhaa (hei mulla on pallonauhaa!) Tampereen kauppahallin nappikaupasta. Kuvien reunat hioin hiekkapaperilla.

Kotoa sain kahdenlaista palautetta. Miehen mielestä olisi saanut olla enemmän kuvia. Tyttären mielestä sivu on hieno kahdesta syystä. Ensinnäkin, koska se on hieno. Ja toiseksi, koska hän laskee usein yhteenlaskuja ;-) 

Otsikon syntyyn vaikutti suuresti arkissa jäljellä olevat kirjaimet. Olen käyttänyt samaa arkkia nyt neljään sivuun (Yhteenlaskua, Paras päivä, Omaa kivaa ja Rauhoittavia). Aika paljon a-kirjaimia! Näissä Sweater-Thickerseissä a:n saa kustomoitua b:stä, d:stä ja q:sta. Ehkä vielä g:stäkin. Olen ollut vähän laiska muuttelemaan kirjaimia, mutta kyllä se näköjään kannattaa. Ja onhan vielä muuttelemattakin jäljellä kirjaimet ccceeefgghjllmoooorrsssuwxyzz, kyllähän tuosta valikoimasta pitäisi syntyä sana ja toinenkin :-)

lauantai 14. helmikuuta 2009

Matkalla mummulaan 2

Minulla on meneillään oma pieni haaste tai kokeilu. Yleensä teen sivuja lasten albumeihin siten, että yhdestä  tapahtumasta tulee sivu vain yhden lapsen albumiin. Tällä kertaa päätin tehdä samasta tilanteesta kuvat jokaisen albumiin, ja yritän muuttaa näkökulman jokaiselle lapselle omanlaisekseen. Käytän kaikissa samoja papereita, mutta muuten muuttelen tarvikkeita. Nuorimman sivu oli eilinen Matkalla mummulaan, ja tämä Paras päivä menee keskimmäisen albumiin. (Kolmas on vielä keskeneräisenä askartelupöydällä.) Paras päivä osallistuu Craftican haasteeseen Sininen talvisivu.
Tässä lähdin tavoittelemaan kirpeän pakkasen lisäksi keskimmäisen innokkuutta tällaisiin retkiin. Paperit Heidi Grace, paperinauha Doodlebug, napit sieltä täältä, kartonki Bazzill, kiemuraleima Queen & co. Minullakin on nyt (lopulta!) noita Making Memories Tiny Alpha -kirjaimia, joten ne piti heti saada käyttöön :-) Otsikko American Craftsin huopa-Thickersejä, pakkaseen sopivasti.

perjantai 13. helmikuuta 2009

Matkalla mummulaan

Inspiroidu-haasteena oli käyttää samaa kuvaa monta kertaa. Olin juuri ajatellut teettää kuvia, joten teetin tätä kuvaa saman tien useamman ja eri kokoja. Mutta en nyt tiedä - efekti toimii varmaan joskus, mutta itselleni jäi vähän sellainen keinotekoinen fiilis. Olen käyttänyt usein kuvasarjoja, joissa tapahtuma etenee, ja se taitaa olla enemmän minun tyyliseni juttu. 
Otsikko on taas leimattu ja leimat sitten peitetty Sticklesillä. Hain sellaista pakkasen huurretunnelmaa ja saavutinkin sen.  Se ei tosin tainnut olla kaikkien aikojen paras idea - otsikko on luonnossa lähes yhtä vaikea lukea kuin tässä. Kuviopaperit ovat Heidi Gracen. Samoin chipboard-kuviot, jotka olivat ihan väärän väriset - maalasin ne ja peitin kimalleliimalla. 

Pohjakartongissa voi tarkkasilmäinen nähdä vähän valkoista mustetta. En oikein muista miksi tulin leikkineeksi sen kanssa. Valokuvien reunat hioin hiekkapaperilla. Sivun koko 8,5 x 11 tuumaa.

keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Rebecca Cooper: Real.Life.Scrapbooking

Rebecca Cooperin Real.Life.Scrapbooking taisi olla ensimmäinen hankkimani skräppäyskirja. Aloitin harrastuksen 2007 ja kirja oli silloin juuri julkaistu. Julkaisija on Simple Scrapbooks - kirja edustaa samaa yksinkertaista koulukuntaa kuin Zielske siis. Cooper kirjoittaa kuitenkin eri näkökulmasta - miksi hän skräppää, mitä, miten. Kirjassa on myös muutaman muun skräppääjän leiskoja, mikä tuo mukavaa vaihtelua.

Cooperin tyypillisessä leiskassa on värillisiä kartonkeja,  vähän hillittyä kuviopaperia, poseeratut kuvat, tietokoneella kirjoitettu journaling, ehkä joku koriste. Sivut ovat tasapainoisia, peruskauniita. Mutta ei kirja kuitenkaan herättänyt ajatusta, että haluaisin osata tehdä juuri tuon näköisiä sivuja. En oikein tiedä miksi.

Suurimman vaikutuksen minuun tekivät monet loistavat journalingit. Cooper kirjoittaa mm. siitä miten menetti hermonsa tyttärelleen ja mitä oppi tilanteesta tai miten on ihan ok tehdä virheitä äitinäkin. Monet poseerauskuvat samoista ihmisistä tuntuivat tylsiltä, mutta ovat perusteltuja elämänvaihetta, tunnetta, suhteita kuvaavien tekstien kanssa. (Oikeastaan voisin itsekin yrittää joskus irtautua yksittäisistä kuvista ja tapahtumista, ja ottaa laajemman näkökulman.) Kuvan leiska kertoo pikkulapsivaiheen metelielämästä ja kuinka sitä varmaan jossain vaiheessa vielä kaipaa.

Ärsyttävää kirjassa oli vinkkien jakaminen siitä, miten voisi skräpätä nopeammin esimerkiksi käyttämällä samaa asettelua useamman kerran, vaikkapa peilikuvana tai ylösalaisin. Tai tehdä leiskoja valmiiden skeemojen, sivumallien mukaan. (Kirja on sidottu kierteillä, joten se pysyy hyvin auki ja sitä on helppo pitää askartelupöydällä mallina, jos haluaa.) Vinkeissä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta koko ajatusmalli on minulle vieras - minulla ei ole tavoitetta sivujen määrän tai valmistumisvauhdin suhteen, tavoitteeni on että skräppääminen on hauskaa. Ajatus prosessin nopeuttamisesta on minulle vieras, koska tekemisen prosessi on minulle vähintään yhtä tärkeä kuin lopputulos. Minulla ei myöskään ole mitään pakkoleiskoja, joista haluaisin päästä nopeasti eroon, tyyliin lasten synttärit. En tee niitä ollenkaan - mutta toki jos joku tekee usean lapsen synttärileiskat joka vuosi ja kokee homman työlääksi, hän varmasti ilahtuu vinkeistä, joilla saa hienot leiskat vähällä vaivalla.

Cooper kirjoittaa taloudellisesta skräppäämisestä - miten samaa paperia voi käyttää useaan sivuun, sivujen yksilöllisyyden siitä kärsimättä. Tai että käyttää kuviopapereita vain sen verran kuin niitä näkyy, ei kerrosta niitä valokuvien alle. Ihan mukavia ajatuksia, mutta ei mitenkään maatamullistavaa. En ole koskaan ajatellut, että käyttäisin yhtä paperia vain yhteen leiskaan.
 
Cooper on myös ammattivalokuvaaja. Häneen kuviinsa sun muuhun voi tutustua hänen blogissaan simple as that

maanantai 2. helmikuuta 2009

Listamania! - Aikataulu (+neljäs kuva neljännestä)

Tässä vähän Listamania-logistiikkaa. Osallistujia on 24 ja aiheita tulee saman verran, mukavia kirjasia tulossa siis!  

Jos joku haluaa vielä mukaan vaikkei ole ilmoittautunut, niin sivuja saa tietysti tehdä ja lisätä omat linkkinsä muiden joukkoon, mutta aiheita ei enää pääse keksimään. (Tietysti on mahdollista, että vuoden lopussa olen aivan riippuvainen lista-aiheista, ja huhuilen porukkaa kasaan uudestaan :-)

Ajattelin, että yrittäisin valmistella aihepostaukset hyvissä ajoin. Ja niinpä pyytäisin lähettämään aiheet minulle hyvissä ajoin. Jos joku unohtaa, yritän muistaa muistutella. Ja jos joku unohtaa totaalisesti ja lähtee matkoille tms, keksin sitten itse korvaavan aiheen.

Aikataulun ensimmäinen päivämäärä on se, jolloin viimeistään toivon saavani keksimäsi aiheen osoitteeseen listamania09@gmail.com, ja nimen perässä oleva päivämäärä on aiheen julkaisupäivä. Toki aiheen saa lähettää aikaisemminkin. Laitoin nimet tähän ilmoittautumisjärjestyksessä.

9.2.09 - Sandy (16.2.) ja Laura (2.3.)
9.3.09 - Nannuli (16.3.) ja omuli (30.3.)
6.4.09 - Ansku (13.4.) ja xing (27.4.)
4.5.09 - baula (11.5.) ja Anski (25.5.)
1.6.09 - elinarsku (8.6.) ja millam (22.6.)
29.6.09 - Minna (6.7.) ja Pia K (20.7.)
27.7.09 - shys (3.8.) ja lintsi (17.8.)
24.8.09 - Noora (31.8.) ja Laurana (14.9.)
21.9.09 - -mari- (28.9.) ja Jaana (12.10.)
19.10.09 - lehtipollo (26.10.) ja Hemppa (9.11.)
16.11.09 - SailaE (23.11.) ja  manssu (7.12.)
14.12.09 - Emmo (21.12.)

Huh huh, tästä tuli nyt kamalaa byrokratiaa. Yritin kovasti saada tämän loogiseksi, toivottavasti jotenkin onnistui... :-) 

-----
Ja vielä haaste, jonka sain Elinarskulta:
Avaa neljäs kansio, jossa säilytät valokuviasi. Valitse neljäs kuva kansiosta ja julkaise se blogissasi. Selitä kuva. Haasta neljä bloggaajaa tekemään sama.
Meillä on kuvien arkistointi jokseenkin retuperällä, ja kuvat ovat menneet niihin kansioihin, mitä milloinkin käytetyt laitteet ovat luoneet. Neljäs kansio sisältää muutaman kuvan keväältä 2006. Kuvat on otettu kännykän kameralla ja se ei tuolloin ollut kovin laadukas. Kuten kuvasta näkyy... Tässä keskimmäinen esittelee muovailuvahatyttöä, joka livenä oli aika hieno.

Aika moni onkin jo tämän haasteen saanut. Taidan siis mennä nukkumaan ja jättää haastamisen sikseen...

Listamania! 1: Lempikirjani

Nyt on aika aloittaa Listamania! Mukaan ilmoittautuneita on yli 20 eli enemmän kuin uskalsin edes kuvitella - kerta kaikkiaan hienoa! Huippua että innostuitte mukaan! Tuskin maltan odottaa kaikkia listaideoita... (Julkaisen huomenna aikataulun, jonka mukaan lista-aiheet voi toimittaa minulle.)

Ensimmäiseksi aiheeksi päätin valita yhden listaamistani esimerkeistä, hyvin perinteisen listojen aiheen: Lempikirjat. Lempikirjojen järjestykseen laittaminen on ainakin minulle vaikeaa, mutta nyt pitää yrittää. Voit valita itse, onko listasi Top 3, Top 5, Top 20 tai jotain muuta. Ja toki aihetta voi muokata - listan voi tehdä skräppäyskirjoista, lapsuuden ajan lemppareista, omasta hyllystä puuttuvista kirjoista, kunhan lista on kirjoista.

Sitten vaan listaamaan! Tyyli vapaa, tekniikka vapaa... Kun sivusi on valmis ja julkaiset kuvan blogissasi, poikkea laittamaan linkki kommentteihin.

PS. Tuosta mosaiikista ehkä huomaa, että harjoittelen käyttämään Photoshopista muutakin kuin rajausta ja Auto Smart Fixiä. Ja huomaa ehkä senkin, että tekemistä vielä riittää... Mosaiikin teossa tosin en käyttänyt Photaria vaan Mosaic Makeria, mutta tuo tekstin erottaminen toisesta kuvasta siihen päälle oli varsinainen oppimiskokemus :-)

---
Mosaiikki: 1. ayesha and favorite book, 2. My Favorite Books, 3. THE RED BALLOON. One of my all time favorite books as a child., 4. Untitled, 5. One of my favorite books, 6. Some of my favourite craft books, 7. 0701 scrapbooking books, 8. The Fortress of Books (what is your favorite book?), 9. My Favorite Book., 10. The Secret Lives of my Favorite Books, 11. My favorite book, 12. some of my favorite books