torstai 27. elokuuta 2009

Manuaalinen rajaus

Heinäkuun alussa suunnittelin tekeväni Viikko elämästä -projektin kuvatilauksen "lähitulevaisuudessa". No, tein sen tänään. Eilen valitsin kuvat ja käsittelin ne sopivan kokoisiksi, ja siinä olikin hommaa. Tosi tylsää hommaa vieläpä.

Aion taas leikata kuvat neliöleikkurilla, joten kuvat piti saada sitä varten sopivan kokoisiksi. Minulla on käytössä Photoshop Elements, mutta olen todella alkeellisen tason käyttäjä. (Ja koska olen haluton tutkimaan helppiä, kehitykseni on hi-das-ta.) Nyt paljastan tavan, jonka avulla oli mielestäni näppärä muokata kuvat sopivan kokoisiksi leikkuria varten. Taattuun paperiaskartelijatyyliin se on tietenkin... pahvi! Ja siinä muutama reikä. :-)
Yhdestä kymppikuvasta voi ottaa leikkurilla kaksi neliötä. Määrittelin tiedoston näkymään ruudulla kymppikuvan kokoisena, ja sijoitin siihen kaksi kuvaa, joita sitten kurkistelin pahviin neliöleikkurilla leikkaamani reiän läpi. Suurensin tai pienensin kuvia tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa riitti, että kuvasta tuli suunnilleen oikean kokoinen, lopullisen rajauksen teen vasta leikkurilla. Joistain kuvista otan vierekkäin kaksi neliötä, mitä varten pahvin toisessa reunassa oli tietenkin kaksi vierekkäistä reikää. Erittäin hi-tek! Ja mukavasti vasen käsikin pääsi töihin mukaan, oikealla kun oli kovasti napsuttelua hiiren kanssa.

Jos joku blogissa vierailevista taitavammista PS:n käyttäjistä vaan naurultaan pystyy, saa toki vinkata, jos tähän olisi joku vielä näppärämpi tapa! ;-)

PS. Pahoittelen outoja sanavalintoja. Ei ole tuo kuvankäsittelysanastokaan vahvimpia puoliani.

12 kommenttia:

baula kirjoitti...

Elementsiä en oo käyttänyt vain CS:ää. Enkä oo todellakaan mikään kokenut käyttäjä minäkään, mutta yleensä otan joko marquee toolilla oikean kokoisen, kun sieltä saa ylhäältä sen fixed sizen valittua. Toinen vaihtoehto mitä käytän on croppaus, sieltäkin kun saa valittua korkeuden ja leveyden. Saikohan tästä mitään selvää. :D

Mie kyllä monesti harrastan kans paperin kans mittailua, jos jotain pitää esim tulostaa oikeaan kohtaan.

sannika kirjoitti...

Kiits! Crop ei mielestäni sovi tuohon minun tarkoitukseeni, mutta tuosta marquee toolistahan tosiaan voisi olla apua. Mitenkähän pitäisi toimia, että se marquee toolilla tehty fiksatun kokoinen neliö pysyisi kuvan päällä ja samalla voisi venyttää kuvaa siellä alla?

Laurana kirjoitti...

Miksi croppaus ei sovi tarkoitukseen? Itse käytän crop toolia melkeinpä aina kuvien rajaamiseen, se on ihan älyttömän kätevä kun voi määrittää haluamansa koon & resoluution ja sitten vaan mallailla rajauksen mieleisekseen ja kliks, juuri sopivan kokoinen kuva on valmis.

sannika kirjoitti...

Oo... Nyt alkaa raksuttaa. Taisin tehdä koko jutun takaperin. Vika taitaa johtua mun kymppikuvalähestymistavasta.Mun kannattaisi cropata ne kuvat ensin ja sitten sijoittaa yhdeen isompaan tiedostoon monta. Tulisi varmaan halvemmaksikin. Edelliskerralla teetin kuvat ensin ja mietin rajauksia vasta sitten, eikä tullut mieleenkään että prosessia voisi ihan olennaisesti muuttaa. Seuraavalla kerralla teen fiksummin! Kiitos!

hemppa kirjoitti...

Mä en tiedä pysyinkö ihan mukana sun sepostuksessa, mutta voin kertoa miten mä teen :) Mä kun luonnostelen aina sivun valmiiksi etukäteen, niin tiedän mikä on haluamani kuvakoko, esim neliö 2 tuumaa kertaa 2 tuumaa.

Avaan haluamani kuvan photarissa ja valitsen croppaustyökalun. Yläpalkista valitsen kooksi 2 tuumaa kertaa 2 tuumaa ja resoksi 300. Sitten alan piirtää neliötä, joka pysyy aina oikean kokoisena. (eli siis voin piirtää ison neliön, johon mahtuu melkein koko kuva tai ihan pienen, jossa on vain joku yksityiskohta ja silti koko on se sama 2 tuumaa kertaa 2 tuumaa!) Kun neliö on valmis, voin vielä siirrellä sitä haluamaani kohtaan. Tässä välissä on myös helppo suoristaa kuvaa. Sitten joko enter tai klikkaus neliön sisällä, niin rajaus tapahtuu.

Silloin harvoin, kun tilaan ison läjän kuvia, enkä printtaa itse, avaan kymppikuvan kokoisen uuden tyhjän tiedoston, johon vedän oikean kokoiset kuvat. Sitten siirtelen kuvia niin, että mahtuvat fiksuimmin ja täytän tyhjät tilat pienemmillä kuvilla. Jos haluat vielä tässä vaiheessa pienentää kuvaa, niin ainakin Ctrl+T antaa valitun kuvan ympärille kahvat, joista kuvaa voi siis vielä skaalata.

Talletan sitten tämn tiedoston ja lähetän printattavaksi vain siis yhden tiedoston, joka sisältää useamman kuvan.

Toivottavasti tästä oli jotain apua. Tiedän, että kuulosti sekavalta, mutta käytännössä tosi helppoa :=

Anski kirjoitti...

Joo musta croppaus on kans kätsä kun tekee sarjana monia samankokoisia kuvia. Laittaa vaan leveyden, korkeuden ja resoluution työkalun asetuksiin ja naksuttelee kaikki kuvat lävitse.
Sitten jos tulostan vaikka A4:lle kasan noita kuvia niin teen uuden A4-kokoisen tiedoston, jonne sit siirtelen noi layerit.

elinarsku kirjoitti...

mulla ei oo kyllä mitään vinkkejä (tod.näk. tekisin itse just niinku säkin...),mut en malta oottaa valmista albumia!!! :)

pikkuhelistin kirjoitti...

Mä repesin tuossa "Erittäin hi-tek!" kohdassa :) Ihana postaus!

ninarsku kirjoitti...

Komppaan pikkuhelistintä! Huippua. :)

sirppis kirjoitti...

arvaa mitä,
kyllä aloitteleva skräppäri lukee ihmeissään noita tekniikkaneuvoja ; olisipa mukava tietää mikä kuvankäsittelyohjelma kannattaa hankkia siis ei liian monimutkainen, olisiko vinkkiä? Sannikan seuraavaa viikkoa "valmista viikkoa" odotan innolla!

xing kirjoitti...

Odotan innolla tuota albumia. :) Ja luen tämän ajatuksen kanssa sitten, kun opettelen käyttämään Photoshoppia. Siihen asti tuo nykyinen tekniikkasi kuulostaa oikein hyvältä

sannika kirjoitti...

Kaunis kiitos avusta! Opin ja hoksasin eikä tarvinnut avata helppiä! ;-) Ja kiitos myös muista virkistävistä ja kannustavista kommenteista!

Sirppis, käytin ennen koneessa ilmaiseksi olevaa ohjelmaa ja se riitti tarpeisiini ihan hyvin. Harmi, en muista nimeä. Kun vaihdoimme Macciin, tuli hankittua Photoshop, ja sillähän saa tehtyä hyvin paljon kaikenlaista jos osaa :-)