torstai 31. joulukuuta 2009

Huopakukkaohje

Syksyn skräppäilyristeilyllä pidin pienen huopatuokion, ja silloin esittelin nämä huopakukat ensimmäisen kerran. Tarkoitukseni oli tehdä ohje blogiinkin, mutta aina huvitti tehdä jotain muuta. No lopulta sain aikaiseksi, kun Puuhapetenvaimo erikseen kyseli... Terveisiä! :-)

Kukkasen olen kehitellyt jossain näkemieni kangaskukkien perusteella, mallia yksinkertaistaen. Huopaa käyttäessähän ei tarvitse huolehtia reunojen purkautumisesta, joten pääsee vähemmällä.

Tarvikkeet: askarteluhuopaa, nappi, lankaa ja neula. Yleensä teen viisiterälehtisiä kukkia, mutta saa terälehtiä kukkaan ahdettua kuusikin (alhaalla oikealla), jos tarve vaatii. Vähän ahdasta vaan voi tulla.

1. Leikkaa huovasta ympyrä. Itse käytän ympyrän mallina Bilteman kaksipuoleista teippirullaa, jollainen joka tapauksessa aina pyörii askartelupöydälläni. Tällöin ympyrän halkaisija on vähän yli 7 cm. Pienempiä ja isompiakin voi tietysti tehdä, tarpeen mukaan.

Leikkaa ympyrä keskeltä halki, ja puolikkaat taas keskeltä. Kustakin sektorista tulee yksi terälehti. Viidennen voit leikata samanlaiseksi yhtä terälehteä mallina käyttäen, tai toisesta ympyrästä.


2. Pujota neulaan lanka, reilu 30 cm. Langan päähän ei tarvitse tehdä solmua. Ompele rypytykset terälehtien pyöreään reunaan. Neula käy nurjalla puolella 4-5 kertaa. Huomaa, että neula pujotetaan ensimmäisen kerran oikealta puolelta nurjalle, ja viimeisenä se palaa nurjalta oikealle. Tällöin valmiin kukan terälehtien reunat taipuvat automaattisesti nurjalle puolelle.

Kuvassa olen suoristanut parin ensimmäisenä ommellun terälehden ompeleet, jotta langan kulku näkyisi. Normaalisti terälehtien voi antaa jäädä saman tien rypyille.

3. Kiristä lanka molemmista päistä vetämällä, ja solmi lanka umpisolmulle. Tällöin terälehdistä muodostuu kukka. Kuvassa näkyy kukan nurja puoli.

4. Terälehtien keskelle jää pieni tyhjä aukko. Sitä voi pienentää yhdistämällä vastakkaiset terälehdet muutamalla pistolla tiukasti yhteen. Tässä vaiheessa kukkaa voi vähän muotoilla. Vierekkäiset terälehdet voi ommella muutamalla pistolla yhteen, jos jokin terälehdistä näyttää vinksottavan väärään suuntaan.

5. Ompele nappi oikealle puolelle. Käytössä on edelleen se sama lanka. Päättele nurjalle puolelle.


6. Ja siinä se, aika helppoa oli! Itse käytän langanpäät usein kukkasen kiinnittämiseen, joten en leikkaa niitä pois. Tämä tietysti riippuu siitä, mihin aikoo kukan laittaa.

Jos jokin vielä jäi epäselväksi, saa tietysti kysyä! Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein ohjeen enkä ole itse vieressä näyttämässä, joten ohjeesta ei varmaankaan tullut täydellinen.

Ai joo, ja hyvää uutta vuotta!

14 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Tämä on kiva. Ja ohje on selkeä. Kiitos.

elinarsku kirjoitti...

hei, loistavaa! kiitos! ja ohje on erittäin selkeä. hyvää uutta vuotta!

Sini kirjoitti...

Noita kukkia pitäisi näprätä joskus varastoon, olisi sitten mistä käyttää. Ohje vaikuttaa hyvin selkeältä vaikka itsehän olen kyllä ihan livenä oppinut noita tekemään

omuli kirjoitti...

Todella hyvä ja selkeä ohje. Kiitos! Ja hyvää alkanutta vuotta!

pikkuhelistin kirjoitti...

Kiva ja selkeä tutoriaali :) Kiitoksia!

Anonyymi kirjoitti...

hei mahtavaa! kiitos ohjeesta. ja hyvää uutta vuotta myös sinulle :)!

emilia- kirjoitti...

Ihana ohje! Pitää heti tänään kokeilla!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia, kymmenen kenkäkoristekukkaa on nyt tehtynä :D

ninarsku kirjoitti...

Ihanaa, kiitos paljon!

Puuhapetenvaimo kirjoitti...

Kiitos! Enpä olisi lähtenyt noin liikkeelle. Tätähän täytyy kokeilla heti tänä iltana... :o)

Anski kirjoitti...

Kiitos, selkeä ja hyvä ohjeistus! Nyt vaan huopaa hamstraamaan... :)

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hieno ohje, nappasin itse jostain nauha-kukka-ohjeen, ja nyt alkaa sellasia rintamerkkejä olla kaapit väärällään. :) Huopaakin tuli ostettua jo aiemmin pöllöjä varten joten saatan jo huomenna ehtiä testata tällästä kukkaa :)
Kiitos ohjeesta!

Karakali kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, linkitin sen omaan blogiini!

Anonyymi kirjoitti...

Onpas nätti kukka! Etsiskelin huopakukkaa jonka osaisin tehdä koristeeksi anopin huopatossuihin. Tässähän se. Kiitos ohjeesta!