torstai 22. tammikuuta 2009

Cathy Zielske: Clean & Simple Scrapbooking

Olen pitänyt lukupäiväkirjaa jo useamman vuoden, ja päätin jatkaa perinnettä askartelukirjojen osalta täällä blogissa. Kirjaan siis ylös asioita, joita haluan lukemistani kirjoista muistaa, kirjojen herättämiä ajatuksia ja ehkä ideoitakin. Saapa nähdä! Kommentoida ja keskustella saa!

Viimeisin kirjahankintani on Cathy Zielsken Clean & Simple Scrapbooking (2004). Mitenkä sen hankkiminen näin venyikin? Se taitaa olla klassikko - Amazonin myydyimpien skräppäyskirjojen listalla se on mukana vielä 5 vuotta ilmestymisensä jälkeenkin. 

Minulle Cathy Zielske tuli tutuksi Simple Scrapbooks -lehdestä, jota tilasin vuoden verran. Hän toimi lehden Art Directorina ja kirjoitti About Design -palstaa. Viime viikolla ilmoitettiin, että Simple Scrapbooks lakkautetaan kahden seuraavan numeron ilmestyttyä, minkä jälkeen se sulautetaan emolehteensä Creating Keepsakesiin. Nykyisessä taloustilanteessa mainoksia ei riitä tarpeeksi molempiin. Surullinen juttu!

Mutta takaisin Zielskeen. About Design -palstalla hän kirjoitti 2008 täsmälleen samoista aiheista kuin jo Clean & Simplessä: Tyhjä tila. Tasaleveät marginaalit. Tasapaino, symmetrinen tai epäsymmetrinen. Toisto. Kontrasti. Niin perusasioita, että ne voi ihan hyvin käydä läpi vähintään vuosittain. 

Zielske on yksinkertaisen tyylin mestari. Hänen sivunsa ovat tasapainoisia, yksinkertaisia ja kauniita. Hän osaa luoda peruselementeillä niin vahvan tunnelman, ettei tarvitse juuri koristeita. Hänelle kuviopaperitkin ovat ekstraa - sivut syntyvät valokuvista, väripinnoista, otsikoista ja journalingista. Suurin muutos hänen tyylissään 2004 - 2008 on värikuvien lisääntyminen. Clean & Simplessä suuri osa valokuvista on mustavalkoisia.

Mutta jos tyyli on pysynyt samana niin jokin on muuttunut: kamera. 2004 Zielske kuvasi vielä lähes pelkästään filmille. Vaikea edes kuvitella, millainen harrastus skräppäily oli filmiaikana. Nykyään on niin helppoa, kun voi kuvata diginä, muutella rajauksia ja teettää vain ne kuvat mitä oikeasti haluaa! 

Itse olen joskus yrittänyt tehdä sivua Zielsken tyyliin, mutta en ole onnistunut. Yksi syy on varmasti se, että haluan kirjoittaa tekstin käsin. Kirjassa on esimerkkinä pari leiskaa, joissa journaling on käsin kirjoitettu, eivätkä ne toimi yhtä hyvin kuin muut. Jos Zielskekään ei onnistu siinä, minulla tuskin on mahdollisuuksia! Zielsken oppeja toki käytän hyväkseni oman tyylini hakemisessa.

Sen lisäksi että Zielsken leiskat ovat hienoja, hän kirjoittaa rennosti ja hauskasti. Hänellä on myös blogi Bits & Pieces, jossa hän kirjoittaa skräppäilyn lisäksi monesta muustakin asiasta. Ylläolevan kuvan nappasin eilisen nostalgisesta postauksesta, missä Zielske esitteli muutaman vanhan leiskansa. Tätä samaa olin juuri ihaillut Clean ja Simplessä edellisenä päivänä. Onhan se simppeli, ja hieno!

5 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Olipa kiva kun kirjoitit just tuosta kirjasta sillä olen kovasti miettinyt sen hankintaa, mutta tilasin sen sijaan monta muuta kirjaa.. hihii! Niitä on aina liian monta mistä valita! Mutta seuraavalla kerralla taidan ottaa tämän. Tuo leiska on kyllä UPEA!

xing kirjoitti...

Kiitos tästä! Tampereelta palatessani mietin, pitäisikö meidän perustaa useamman ihmisen voimin skräppäyskirjoja esittelevä blogi, vähän niin kuin tämä http://kyuuto.wordpress.com/

En tosin tiedä, riittäisikö into sen päivittämiseen, mutta todella kiva lukea mietteitä, joita kirjoitit. Voinet arvata, että Zielskeä ei löydy minulta hyllystä. Hih :)

sannika kirjoitti...

Laura, itse olin tyytyväinen että lopulta tuli hankittua Clean &Simple. Joten suosittelen kyllä! Ja kirjaahan myydään alennettuun hintaan kun se on useampia vuosia vanha, joten oikeastaan säästää kun sen ostaa ;-)

Xing, miksipä ei! Tosin nyt ensin minun kannattaa ehkä varmistaa, jatkuuko tämä lukupäiväkirjainnostus... Itsekin seuraan Kyuutoa ja toivon että päivityksiä tulisi useammin, joskin ymmärrän että ihmisillä on elämässään muutakin tekemistä. (Vai puuttuu sinulta Zielske, tämä tuli kyllä järkytyksenä! ;-)

Anski kirjoitti...

Itsekin kaverilta sain tuon samaisen kirjan juuri lainaan, on kyllä tosi hyvä kirja.

Anonyymi kirjoitti...

Mä rakastan tota kirjaa :) Cathy Zielske on mun ehdoton suosikki, menee jopa Ali Edwardsin ohi. Molemmat kirjat on mulla aktiivisesti tutkinnan alla. Tykkään siitä jälkimmäisestä itseasiassa vielä tätä enemmän. Tosi kiva lukea sun lukupäiväkirjaa, toivottavasti jaksat kirjotella aiheesta jatkossakin.