keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Liimat & teipit

Kiinnitysratkaisuja on tullut tässä skräppäysharrastuksen edetessä hankittua jos jonkinlaisia. Jotkut ovat todellisia luottotarvikkeita ja osa ihan virheostoksia. Ihmeen pienestä on kiinni, mikä miellyttää.
Lemppareitani ovat Glue dotsit (pussissa), joita tilasin scrapbook.comista. Sitten ostin askartelukaupasta jättipakkauksen Glue dotseja, jotka olivatkin erilaisia ja nyt joudun käyttämään niitä hamaan tulevaisuuteen. Lemppareissani toinen suojakalvo on läpinäkyvä, joten liimatäplän koon ja sijainnin näkee sisälle kurkkaamatta, ja täplän voi vaikka puolittaa, jos tarvitsee vain pienen palasen. Jättipakkauksen täpliä ei näe, koska molemmat suojakalvot ovat valkoisia. Ja täplien koko vaihtelee tosi paljon, mikä myös ärsyttää minua, varsinkin jos tarvitsisi pienen liimatäplän ja kohdalle sattuukin aivan valtava. Molemmissa pakkauksissa on sama Glue Dots -logo, mutta hyvät liimatäplät ovat amerikkalaisia, ei-niin-hyvät Isosta-Britanniasta. Tämä täytyy muistaa, kun pakkauksen 2000 liimatäplää käytettyäni olen joskus hankkimassa lisää...

Olen ostanut myös rullalla olevia liimatäpliä, mutta niissä on mielestäni suunnitteluvirhe - liimatäplä pysyy kiinni rullassa eikä irti olevassa suojanauhassa, joten se pitää tähdätä paikoilleen suoraan rullasta. Miksi? Ehkä en tajua jotain?

Sen sijaan rullasta repäistävä teippi toimii loistavasti. Teippinauhaa voi repäistä juuri sopivan määrän, saksia ei tarvitse.

Sitten on nuo teknisemmät laitteet. Scotch (sininen) istuu käteen parhaiten. Mutta jos näitä käyttäisi paljon, tulisi maailmaan paljon muoviroskaa. Stick it! (punainen) näyttää siltä, että sisuksen voi vaihtaa teipin loputtua, jos onnistuu hankkimaan vaihtarin. Käytän näitä aika harvoin ja tuskin hankin lisää.

Minialbumeita kootessani käytän usein liimapuikkoa. Haluan kiinnittää paperin sivuihin ihan joka paikasta. Irtosivuja tehdessä riittää vähempikin kiinnitys. Silloin kiinnitän paperit kartonkiin ja toisiinsa kaksipuoleisella teipillä.

Kyllästyin arvailemaan, missä on happoa ja missä ei, ja ostin American Craftsin pH:ta testaavan kynän. Olen tutkinut sillä kaikkia omistamiani liimoja ja teippejä. Tesan kaksipuoleinen teippi, Scotchin tavallinen teippi, Tiimarin "eurolla 10 kpl" -teippi (lapsia varten, kun teippiä tarvitsee *tosi paljon* ;-), Bilteman kaksipuoleinen teippi, Kiillon liimapuikko, Actual-liimapuikko (konttorikoneliikkeestä) - kaikki hapottomia! Joko kynässä on jotain vikaa tai sitten teippien ja liimojen hapoista ei oikeastaan tarvitse kantaa huolta!

Scotchin Strong & Precise -liima ja UHUn yleisliima olivat ainoat, joista tulos ei ollut yksiselitteinen hapoton. Kynän ohjeen mukaan sininen on hyvä, keltainen tai väritön on huono, ja noista liimoista tulos oli vihertävä. Mutta enpä olisi tuollaisia märkiä liimoja käyttänyt skräppäilyssä muutenkaan, joten ei mikään suuri menetys :-)

Kun saan turhat hankinnat kulutettua pois, liimalaatikkooni jää skräppäilyä varten liimatäpliä, 2-puoleista teippiä (leveää ja kapeaa) ja liimapuikkoja.

Tämän purkauksen jälkeen olisi tosi kiva kuulla mielipiteitä - mitkä ovat lempiteippisi tai -liimasi? Jos sinulla on jokin hyvä kiinnitysvinkki, kerro!

(Omulin Skräppäyksen ABC -sivulla olikin mukavasti Omulin lempparikiinnitystavat ja muutkin lempparit, mielenkiintoinen yhteenveto kaikkiaan!)

8 kommenttia:

xing kirjoitti...

Tuttu aihe. :) Juuri laitoin kiertoon kaikki liimakynät, koska minulle ne olivat virheostos.

Käytän itse eniten Scotchin kaksipuolista teippiä, joskus myös glue dotseja (tarkistin juuri, omani ovat Briteistä) ja satunnaisesti tavallista liimapuikkoa. Mutta absoluuttisesti eniten käytän kaksipuolista teippiä.

xing kirjoitti...

Hih, tarkennan vastaustani.

Eli joskus käytän kiinnittämiseen myös kohotarroja (tai kohotarrojen tavoin pieneksi leikkaamiani ylimääräisiä American Crafts -aakkosia tyyliin xzq, joihin kiinnitän liimaa).

Ja joskus Xyron-tarrakonetta, esim. nauhoille. Kuultopaperin kiinnittämiseen on oma, hyväksi havaittu tuotteensa (Invisi Dots for Vellum), en tosin ole raaskinut ostaa sitä pitkään aikaan, koska se on niin kallista.

Anonyymi kirjoitti...

hyvä tietää ja kiitos kun kerroit. siis eri liimojen teippien happovapaudesta. ite en niin kauheesti oo jaksanu aatella mikä on happovapaata ja mikä ei.

mä tykkään 2-puoleisesta teipistä, koska se on niin helppoa, nopeeta eikä sotke. liimapuikkoa käytän nykyään toooodella harvoin. scotchin teippi on hyvää, samoin sinellistä ostetut leveämpi ja kapeampi rulla. ja käytän myös glue dotseja, mutta lähinnä vain koristeisiin. tosin viime aikoina on meinannu hermot mennä kukkien kiinnityksen kanssa, koska kukka repeää ennen kuin liimatäplä lähtee irti rullasta. eli joo, ymmärrän tuskan. :)
ja mä taas tykkään liimakynistä, joista xing ei välittänyt. niillä on niin helppo kiinnittää esim leimakuvat. ja myös kirjaintarrat, joista on liima mennyt huonoksi. mur.

Anonyymi kirjoitti...

Bilteman kaksipuolista teippiä menee rullakaupalla. Ja glue dotseista on samat kokemukset: amerikkalaiset toimii loistavasti, brittiläisiä manaan joka kerta käyttäessäni, sillä minulla on niitä 1800 kappaleen paketti (siis samanlainen virheostos!). Käytän myös aika paljon nauhojen kiinnityksessä kapeaa ja vähän leveämpää kaksipuolista teippiä, jotka olen ostanut Sinellistä. Ja tietenkin liimapuikkoa, taitaa olla tällä kertaa Scotchin. Niitä kohotarroja on 3D-kuvien harrastuksen jäljiltä ja niitä käyttelen harvakseltaan. Helmien ym. muun hankalamman kiinnitykseen olen käyttänyt Glazeria. Sottaa vähän mutta kiinnittää hyvin. Siis periaatteessa pärjäilen samalla konseptilla kuin sinäkin!

Anonyymi kirjoitti...

On tosi mielenkiintoista lukea, miten kaikilla on omat suosikkituotteensa! Jos mun pitäisi valita vain yksi liima/teippituote, se olisi tuo Scotchin kaksipuoleinen teippi ehdottomasti koska a)sillä kiinnitettäessä pystyy vielä muuttamaan mieltään (ja siirtämään papereita ja koristeita vaikka kuinka monta kertaa) ja b) siinä ei ole mitään ärsyttävää suojapaperia jota täytyy yrittää repiä irti (lyhytkyntiselle hyvin vaikeaa).

pikkuhelistin kirjoitti...

Hei eikö kukaan muu käytä fotofixejä? Siis niitä pahvikotelossa olevia 15x14 mm valokuvatarroja? En vaihtaisi pois, ehdottomat lempparit! Lisäksi oon ihan vähän tykästynyt Sinellin kaksipuoliseen teippiin. Helppo käyttää kun suojapaperi on teippiä leveämpi.

Ja sitten mun huomioita glue dotseista :D En tiedä onko aiemmat paketit mulla olleet jenkki- vaiko brittivalmisteisia mutta tällä hetkellä mun kaikki kolme pakettia ovat briteistä peräisin. Glue dotsit ovat myös mun lemppareita, mulla on aina oltava miniä ja didiä ;D

Minit ei oo niin "tahmaisia" kuin nuo didit ja ne ei oo mulla ikinä repiny paperikukkia tai chipboardien taustoja rikki. Didit on joskus sen verran tahmeita, että voivat olla hankalia käyttää tiettyjen materiaalien kanssa.

Liimaa löytyy mun varastoista tasan nolla putelia! Sotken jopa puikkoliimalla niin, että parempi olla käyttämättä. Myönnän, että joskus sitä liimaakin kyllä tarvisin, täytyis vaan löytää joku hyvä.

sannika kirjoitti...

Kiitos kaikille mielenkiintoisista kommenteista, kiinnostavia juttuja!

Xing, liimakyniä en olekaan kokeillut, hmm... Hyvä vinkki tuo aakkosten kohotuskäyttö :-)

Elinarsku, on suuri vääryys että kirjaintarroja joutuu kiinnittämään liimalla. Laittaa miettimään, miten kirjaintarrat ylipäänsä kestävät vuosikymmenten säilytyksen.

Ommu, mehän olemme hämmästyttävän samoilla linjoilla! Kiva kuulla etten ole aivan sekopää Glue Dots -ärsyni kanssa!

Omuli, Scotchin kaksipuoleista teippiä en olekaan kokeillut, Xingillä näkyi kanssa olevan se.

Pikkuhelistin, käytin Fotofixejä aiemmin mutta ei ole tullut hankittua lisää kun on niin monta erilaista loppuun kulutettavaa teippihommaa. Mutta ne on hyviä, olen samaa mieltä!

Puuhapetenvaimo kirjoitti...

Samat asiat askarruttaa kuin itseänikin pari viikkoa sitten (linkki omaan aiempaan blogipäivitykseeni liima-asioista).

Mä käytin alkuun Scotchin kaksipuoleista teippiä, sitä kului paljon, käytän välillä vieläkin. Kätevämpi on kuitenkin tuo StickIt-rolleri, vaihtopäät Glitterpotissa ovat edullisia ja helppo vaihtaa. On kätevämpi kun toimii yhdellä kädellä, ja tulee teippiä edullisemmaksi (Scotchin teippi on törkeän hintaista!). Tilasin kerralla rollerin ja viisi vaihtokasettia. Kiinnittää helposti myös nauhat. Erikseen on permanent ja siirreltävä, käytän permanenttia. Scotchin rolleri on kallis, ja Bilteman rolleri hajosi puolivälissä rullaa.

Puikkoliimaa käytän joskus paremman puutteessa (askartelupöytäni on sotkuinen), mutta inhoan sitä. Sotken sillä aina valokuvien kiiltävän pinnan jostain kohtaa. Lisäksi se ei levity tasaisesti vaan tulee kokkareita, ja liiman tarraavuus on huono.

Viimeaikoina olen yllättävää kyllä tykästynyt juoksevaan yleisliimaan, Tiimarin vihreä pullo. Testasin sen kynällä äsken ja tulos neutraali (vihreä). Minulla on Marvyn happotesterikynä Sinellistä, ja siinä sininen tarkoittaa emäksistä. Olen ajatellut, ettei emäksinenkään olisi kovin hyvä, eli ph-neutraali olisi ihanteellisin? Levitän liiman joko suoraan pullosta tai tarkassa työssä ohuella siveltimellä tai mikrotarkassa grillitikun terävällä päällä. Jos tursunnutta liimaa sitten joskus jostain chipboardin reunasta näkyy milli, niin en välitä, se on kuivuttuaan kuitenkin kirkasta eikä sitä huomaa.

GlueDotseja olen kokeillut, mutta en tykännyt, niitä on vieläkin jäljellä.

Eli StickIt ja Tiimarin liima on suosikit.